چیلر تراکمی چیست

چیلر تراکمی چیست

چیلر تراکمی چیست؟

در جواب به این سوال که چیلر تراکمی چیست؟ میتوان گفت: چیلر تراکمی دستگاهی است که مانند بقیه چیلر ها برای خنک کردن آب یا ایجاد ایجاد سرما و برودت استفاده می شود. و آب خنک شده در چیلر در مصارف صنعتی و دیگر تجهیزات مانند : فن کویل، داکت اسپلیت یا هواساز مورد استفاده قرار میگیرید. (برای چیلر تراکمی نیازمند دستگاه کمپرسور هستیم که از برق تغذیه می‌کند). چیلر های تراکمی توسط انرژی الکتریکی و چیلر های جذبی توسط انرژی حرارتی سبب ایجاد سرما و برودت می شوند.

عملکرد چیلر تراکمی

در چیلر های تراکمی عمل تراکم گاز ابتدا در کمپرسور انجام می شود. این گاز پس از وارد شدن به کندانسور توسط آب یا هوا، خنک می شود. و به مایع تبدیل می شود. این مایع با عبور از شیر انبساط یا از طریق لوله موئین وارد خنک ‌کننده (اواپراتور) که در فشار کمتری قرار دارد می‌شود. این کاهش فشار باعث تبخیر مایع می گردد و در نتیجه مایع سرد کننده، از محیط خنک کننده، حرارت نهان تبخیر خود را می گیرد مواردی را که در ارتباط با خنک کننده می باشند را خنک می کند سپس گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور منتقل می‌شود. این سیکل تبرید تراکمی تکرار می شود.

اجزای وساختمان چیلر تراکمی

ساختمان و مشخصات چیلر تراکمی از چهار قسمت اصلی به نام کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط. تشکیل شده است. درچرخه تبرید تراکمی معمولا از گازهای CFC و HCFC برای تبرید استفاده می‌شود. کمپرسور به عنوان نیروی محرک این چرخه عمل می‌کند و چیلر تراکمی با انرژی مکانیکی، آب سرد شده ایجاد می‌کند. آب در اواپراتور چیلر خنک می‌شود. اواپراتور مورد استفاده از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله (شل اند تیوب) می‌باشد.

کمپرسور چیلر تراکمی

کمپرسور مهم ترین بخش چیلر است که ماده مبرد به آن وارد می شود. کمپرسور عامل اصلی حرکت مبرد در سیکل تبرید می باشد. چیلر اختلاف فشار مورد نیاز برای مبرد را ایجاد نموده. کمپرسورهای بکار رفته در چیلر تراکمی در انواع مختلف کمپرسور رفت و برگشتی ، کمپرسور اسکرو ، کمپرسور اسکرال و کمپرسور سانتریفیوژ ساخته می شود. که هر یک از این کمپرسور های چیلر دارای کاربردها و مزایا و معایب خاص خود است.

انواع چیلر تراکمی

    1. چیلر تراکمی رفت و برگشتی
    2. چیلر تراکمی اسکرو
    3. چیلرهای تراکمی اسکرال Scroll
    4. سانتریفیوژ

کاربرد چیلر تراکمی

یک چیلر تراکمی یا جذبی در زمینه تهویه مطبوع و صنعت قابل استفاده می‌باشد. در استفاده تهویه مطبوع، آب خنک‌شده در مبدل‌ حرارتی یا کویل هواساز پخش می‌شود تا فضای مورد نیاز را سرد و رطوبت زدایی کند. این آب استفاده شده، دوباره به چیلر برگشته و چرخه را تکرار می‌کند. یک چیلر معمولی با کاربری تهویه مطبوع، بین ۱۵ تا ۲۰۰۰ تن توان دارد. آب سرد‌شده، بر اساس نیاز، بین ۲ تا ۷ درجه سلسیوس دما دارد. چیلر صنعتی، در صنایع پلاستیک، دایکاست، ابزارسازی، شیمایی، دارویی، غذایی، چاپ و غیره استفاده می‌شود.